Werkgevers verplicht looninformatie te delen: ‘Vrouwen lopen heel veel geld mis’

Werkgevers worden verplicht de looninformatie van werknemers te delen met ander personeel. Hiermee wil Brussel de loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten. Tijdens een debat in het Europees Parlement op donderdag wordt er ook gesproken over een verbod op het vragen naar het laatstgenoten loon van een sollicitant.

‘Daarmee moet worden aangetoond of er een loonkloof is op gebied van gender. Als dat zo is, moet dat worden gecorrigeerd’, zegt D66-Europarlementariër Samira Rafaela. De Europarlementariër is één van de mede-indieners van het wetsvoorstel. ‘Alle werknemers in de EU hebben rechten op informatie als het gaat over het gemiddelde salarisniveau. En afhankelijk van de grootte van een bedrijf, moeten de bedrijven voldoen aan rapportageverplichtingen. Daarmee moet worden aangetoond of er een loonkloof is op gebied van gender. Als dat zo is, moet dat worden gecorrigeerd.’
Taboe op praten over loon
Daardoor kunnen werknemers ‘in de praktijk’ hun eigen loon vergelijken met andere werknemers binnen het bedrijf, die hetzelfde werk uitvoeren. ‘We hebben de algemene cultuur dat er niet wordt gepraat over lonen.

 

Lees meer en luister de uitzending met Samira Rafaela: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *